background img

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

6 έτη ago written by

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
“200 ΚΙΘΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ”
(90 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι)
Βαγγέλης Μπουντούνης
Μάρω Ραζή – “String Demons” – “Οι Κιθαριστές”

01 μέγαρον [100 κιθαρεσ - β. μπουντουνησ] 450

Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες ξεκινά το 1984. Τη χρονιά εκείνη έκανα το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, μετά από πρόσκληση μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο Σεμινάριο, άκουσε αυτή την «παράξενη» ορχήστρα, ενθουσιάστηκε από αυτόν τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των «Κιθαριστών» στο «Τζαμί» του Ρεθύμνου.

Η ορχήστρα αυτή γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι την περίφημη συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών το 2004 στο Ηρώδειο με τις 150 κιθάρες. Επρόκειτο για μια παρακινδυνευμένη απόπειρα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζαν τόσο πολλοί κιθαριστές μαζί. Παρ’ όλα αυτά το πείραμα πέτυχε, η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD που για αρκετό καιρό βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η ιστορία της κιθάρας στην Ελλάδα πάει πολύ πίσω, τόσο, που θα μπορούσαμε -με κάποια ίσως υπερβολή- να πούμε ότι είναι πλέον το «Εθνικό όργανο» των Ελλήνων.

Από τότε, οι «Κιθαριστές» συνεργάστηκαν με πολλούς και σημαντικούς ερμηνευτές, έδωσαν πολλές και μεγάλες συναυλίες και ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας αγκαλιάσει πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, τελειόφοιτων, αποφοίτων, καθηγητών και σολίστ καθώς και πολλούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους, Ωδεία κ.ά., σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν το χαρακτήριζε κανείς -τηρουμένων των αναλογιών- ως το ελληνικό El Systema, όσο “βαρύ” κι αν ακούγεται αυτό.

Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Οκτωβρίου 2015, γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Έτσι και αλλιώς, από την πρώτη κιόλας συναυλία, η μουσική του Μάνου κυριαρχούσε σε όλα τα προγράμματα των «Κιθαριστών». Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε για πρώτη φορά να τιμήσουμε τον μεγάλο συνθέτη, με την ιδιαίτερη ορχήστρα που εκείνος διηύθυνε για πρώτη φορά και με την ευχή αυτή η συναυλία να αποτελέσει ένα πρόσκαιρο “αντίδοτο στην απουσία του Μάνου”.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την συναυλία θα είναι οι “STRING DEMONS”, η Μάρω Ραζή, οι «Κιθαριστές», οι Χορωδίες του Εθνικού Ωδείου, σημαντικοί Κιθαριστές και μουσικοί, και πολλοί σολίστ.

Βαγγέλης Μπουντούνης

μπουντούνης ραζή 300 dpi-7 300string demons 300

MEGARON (THE ATHENS CONCERT HALL)
“Christos Lambrakis” Hall
Saturday, October 24, 2015
“200 GUITARS FOR MANOS”
(90 years from the birth of Manos Hadjidakis)
Evangelos Boudounis – Maro Razi – “String Demons” – “The Guitarists”

δεκεμβριοσ 2012 μεγαρο μουσικησ αθηνων 300

With the occasion of 90 years from the birth of Manos Hadjidakis, a special concert will take place at the Athens Concert Hall on October 24, 2015…
A unique orchestra, consisting of 200 guitarists, conducted by Evangelos Boudounis, will honour the great composer, who was the first conductor of the orchestra during the early rehearsals and the legendary first concert in Rethymno.
All that with the hope that the concert will be a temporary “antidote” to the absence of Manos!!!

Companions in this concert will be the “STRING DEMONS”, Maro Razi, the “Guitarists”, the Chorus of the National Conservatory, important Guitarists and musicians, and many soloists.

. . .
FM Records:

social2

Article Categories:
Events · Music News